Čajovňa Cejlón


Čaj zmenil človeka-človek zmenil čaj...

úvod | o čaji | ponuka | kontakt

Čaj obsahuje takmer stotridsať chemických látok, z ktorých najvýznamnejšie sú triesloviny: katechíny, polyfény a ich zlúčeniny, ktoré sa vyznačujú vysokou biologickou aktivitou. Účinkom trieslovín sa zvýšená priepustnosť kapilár dostáva na normálnú úroveň, vracia sa pružnosť a priepustnosť ich stenám, triesloviny pomáhajú pri kapilárnom krvácaní, kapilárnych oxikózach, reumatickom zápale, pri vysokom krvnom tlaku a skorbute. Čaj prevyšuje svojim účinkom všetky známe lieky pre posilnenie činnosti kapilár. Čajové triesloviny blahodárne ovlplyvňujú aj tráviaci trakt, pretože sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky.
Vysoké percento prítomného selénu v čaji vytvára v tele prirodzenú obranu proti rakovine. Čaj celkom zastavuje syntézu nitrosamínov, ktoré vyvolávajú v tele rakovinu. Bolo dokázané, že čajové polyfenoly zvyšujú počet bielych krviniek, ktoré sú vojakmi v boji proti infekciám. Zelený čaj upravuje hyperfunkciu štítnej žľazy, bráni vzniku leukémie po vplyve radiácie. Je celkom zrejmé, že čaj podporuje svojimi liečivými a preventívnymi schopnosťami dlhovekosť. Od nepamäti považovali Číňania čaj za základnú prísadu do elixíru nesmrteľnosti.

V niekoľkých šálkach silného čaju je obsiahnutá denná dávka troch miligramov fluoridu. Fluorid spevňuje kosti, zabraňuje osteoporóze a chráni zubnú sklovinu, ktorá je tak odolnejšia proti tvoreniu kazu.

Vitamíny: Čaj obsahuje vitamíny skupiny B, hlavne B1 a B2, ďalej A, C a P. Obsahom vitamínu P nemá medzi rastlinamy obdobu. Vitamín P v spojení s vitamínom C prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej, čím sa posilňuje odolnosť organizmu voči infekčným chorobám.