Čajovňa CejlónČaj zmenil človeka-človek zmenil čaj... |
|
úvod | o čaji | ponuka | kontakt |
Výroba mateMate objavili príslušníci indianskeho kmeňa Guaraní pred stovkami rokov. Odvtedy sa jeho pestovanie rozšírilo po celej Južnej Amerike. Najvačšími producentmy mate sú Paraguay, Argentína, Brazília, Uruguay a Chile. |
|
![]() Mate sa vyrába z rasliny Yerba maté( Cesmína Paraguayská). Jej listy obsakujú 2 percentá kofeínu. Zbieraju sa celé vetvičky, ktoré sa rýchlo ohrievajú nad ohňom, čím sa zničia aktívne enzímy. Listy sa sušia na sitách v dyme nad silným ohňom. Potom sa mate valčekmi nahrudo nadrví a odstránia sa vetvičky. Takto vzniknuté surové mate sa ďalej suší. ![]() V prírodných podmienkach 6 mesiacov až rok, v umelých podmienkach pri 50-60 °C 30 až 45 dní. Potom dochádza k drveniu . Výsledkom je zelené mate. Ak sa ešte opraží vznikne mate pražené. Liečebné účinky
|