Čajovňa Cejlón


Čaj zmenil človeka-človek zmenil čaj...

úvod | o čaji | ponuka | kontakt

Výroba mate

Mate objavili príslušníci indianskeho kmeňa Guaraní pred stovkami rokov. Odvtedy sa jeho pestovanie rozšírilo po celej Južnej Amerike. Najvačšími producentmy mate sú Paraguay, Argentína, Brazília, Uruguay a Chile.

Mate sa vyrába z rasliny Yerba maté( Cesmína Paraguayská). Jej listy obsakujú 2 percentá kofeínu. Zbieraju sa celé vetvičky, ktoré sa rýchlo ohrievajú nad ohňom, čím sa zničia aktívne enzímy. Listy sa sušia na sitách v dyme nad silným ohňom. Potom sa mate valčekmi nahrudo nadrví a odstránia sa vetvičky. Takto vzniknuté surové mate sa ďalej suší.

V prírodných podmienkach 6 mesiacov až rok, v umelých podmienkach pri 50-60 °C 30 až 45 dní. Potom dochádza k drveniu . Výsledkom je zelené mate. Ak sa ešte opraží vznikne mate pražené.

Liečebné účinky


  • zvýšenie imunity
  • detoxikácia tela
  • zníženie krvného tlaku
  • zkludnenie nervového systému
  • úprava chuti k jedlu
  • liečenie nespavosti
  • zpomalovanie starnutia
  • zníženie telesnej teploty