Čajovňa Cejlón


Čaj zmenil človeka-človek zmenil čaj...

úvod | o čaji | ponuka | kontakt
Šálka dobrého čaju sa dá pripraviť najrozličnejším spôsobom. Od prípravy v zhongu, konvičke...až po čajový obrad Kung Fu. Aj ten najkvalitnejší čaj sa môže nesprávnou prípravou zmeniť na zle chutiacu tekutinu. Dôležité veci , ktoré pomôžu skvalitniť prípravu a vychutnanie si dobrého čaju:
1. dobrý čaj
2. kvalitná voda
3. dostatok času
4. pokoj
5. príjemné prostredie
6. vhodné čajové „náradie“

Voda

Kvalita vody má zásadný vplyv na výslednú chuť, vôňu a farbu pripravovaného čaju, preto sa určite vyplatí venovať kvalite vody zvýšenú pozornosť. Čerstvá, nie veľmi tvrdá pramenitá voda je na prípravu čaju ideálna. Často ale takáto voda nie je dostupná. Osvedčená je alternatíva s pramenitou, nesýtenou vodou z fľaše s nízkou mineralizáciou a nízkym obsahom železa. Ďalšia možnosť, ako zlepšiť kvalitu vody, je použiť vodný filter s aktívnym uhlím. Studenú, odtečenú vodu prefiltrujeme cez vodný filter, čím ju zbavíme prípadnej tvrdosti, chlóru, organických nečistôt a ťažkých kovov. Na prípravu všetkých čajov (na macerovanie vodu aspoň filtrujeme) používame vodu, ktorá prešla varom. Treba však dávať pozor, aby sa nevarila dlhšie, ako je nevyhnutne treba - t.j. odstaviť ju hneď po začatí varu. Dlhším varením totiž rýchle stráca na svojej kvalite. Čaj pripravený z takejto vody je fádny a nevýrazný, aj napriek dobrej kvalite čajových lístkov.

Kung Fu Cha

Kung Fu Cha je asi najdokonalejší spôsob prípravy kvalitných oolongov. Pri zachovaní postupu a s kvalitným čajom, môžeme dosiahnuť veľa chuťovo vyrovnaných nálevov. Už samotná príprava čaju týmto spôsobom môže vyvolať v správnom čajomilovi nevšedný pôžitok a radosť.

Na samotnú prípravu potrebujeme:
1. Malú konvičku s obsahom asi do 1,5 dcl. Prípadne sa dá použiť aj zhong.
2. Džbánik alebo druhú konvičku. Slúži na zliatie a rovnomerné zmiešanie nálevu z 1. konvičky.
3. Väčšia hlboká misa s dierovaným vekom (čajové more). Je určená na zachytávanie vody pri polievaní 1. konvičky. Dá sa použiť aj misa bez veka ale budeme potrebovať ešte jednu nádobu na prelievanie chladnúcej vody z misy.
4. Malé úzke valcovité poháriky na zachytávanie vône a jej následné ovoniavanie.
5. Malé misky na pitie čaju.
6. Drevená, bambusová alebo porcelánová lyžica na naberanie a vkladanie čaju do konvičky.
7. Drevená alebo bambusová špeciálna špachtľa na vyberanie vylúhovaných čajových lístkov z konvičky.
8. Kanvica na horúcu vodu. Ideálna je nerezová, medená alebo z varného skla.
9. Ohrievač so sviečkou pod 8. kanvicu. Môže byť z nerezu, hliny alebo kameniny. Veľmi dobre sa dá využiť namiesto sviečky aj olejový kahan. Pre umocnenie atmosféry je výborná aj malá piecka na drevené uhlie.
10. Kvalitný čaj.

Postup:
* Konvičku najskôr zohrejeme tak, že do nej nalejeme horúcu vodu, ktorú asi po 30. sekundách prelejeme do džbániku, ktorý taktiež zohrejeme. Vodu z džbániku vylejeme do čajového mora.

* Do konvičky vložíme kvalitný oolong. Podľa druhu to býva 1/3 až 1/2 obsahu konvičky.

* Nalejeme do konvičky horúcu vodu podľa druhu oolongu 85 až 95 °C. Vodu vzápätí prelejeme do džbániku. Týmto sme čajové lístky opláchli a navlhčili.

* S obsahom džbánika vypláchneme poháriky na ovoniavanie a misky na pitie čaju. Tým sme ich tiež zohriali.

* Konvičku opäť naplníme horúcou vodou a to tak, že ju trocha prelejeme aby sa vytlačila prípadná pena. Tento raz čaj necháme lúhovať podľa druhu 15 až 30 sekúnd.

* Po uplynutí času lúhovania obsah konvičky prudko zlejeme do džbániku, kde sa nálev premieša.

* Z džbániku nalievame čaj do pohárikov na ovoniavanie, z ktorých ale čaj nepijeme.

* Čaj z pohárikov prelejeme do misiek na pitie, tak že misku priklopíme na vrchnú časť pohárika (miska je hore dnom) a misku spolu s pohárikom otočíme o 180° čím sa ich pozície vymenia a čaj z pohárika sa dostane do misky.

* Prázdny pohárik môžeme ovoniavať a tak posúdiť kvalitu vône čaju, ktorá sa zachytila na stenách pohárika.

* Potom môžeme zvoľna vychutnať misku kvalitného oolongu.

* Konvičku opäť naplníme horúcou vodou a necháme čaj lúhovať. Pri každom takomto ďalšom zaliatí, čas lúhovania predĺžime o ďalších 15 až 30 sekúnd a pokračujeme vyššie popísaným postupom. Takto môžeme čaj zaliať viackrát v závislosti na kvalite čaju.